Cameraman vs. Videograf

De multe ori sunt intrebat de ce imi zic videograf cand, clar, omul cu camera se numeste cameraman.
Mai intai sa va explic ce inseamna fotograf. Poate asa veti intelege despre ce vorbesc.
Fotograf - Conform DEX : este persoana care se ocupa cu fotografierea, specialist in tehnica fotografica. Un alt dictionar vine si completeaza spunand ca fotograful face fotografii artistice. Tot aici, la sectiunea fotograf pentru definitia populara am gasit cuvantul "pozar", care sincer m-a amuzat.


Deci, fotograful este specialist in ceea ce face, iar la sfarsitul sedintei foto preda materiale artistice. Prin aceasta declaratie, trebuie sa recunoastem ca nu oricine are un aparat foto sau detine capabilitatea de a face poze este neaparat si fotograf.

Diferenta intre cameraman (omul care duce camera) si videograf este urmatoarea:
Cameramanul este, de regulă, omul care lasa camera pe automat si il intalnim la televiziuni - este omul preocupat de momentul in sine mai mult decat orice. El vrea sa capteze stirea. Nu il intereseaza cum. Nu cauta unghiuri, nu este preocupat de lumina. El filmează ce pica in bataia obiectivului. Il putem asemana cu o camera de supraveghere mai mobila. De obicei, cameramanul de la o nunta va umple filmul de efecte, floricele, pasarele si alte "manele", speranta ca va impresiona.
Cand vad astfel de "filme" imi aduc aminte de rochiile tigancilor, puternic colorate, sau de sorcova vesela... Videograf este un cuvant relativ nou, introdus tocmai din nevoia de a face diferenta intre cele doua personaje (cameraman si videograf).

Videograful este exact opusul. El nu isi tine camera pe automat; modifica manual toti parametrii camerei in functie de mediul in care se afla si de rezultatul final dorit, are grija ca sunetul sa fie cat mai aproape de impecabil - se monitorizeaza in continuu.
Construieste imaginea si incearca sa surprinda ambientul, descrierea evenimentului si reda cu acuratete emotii, trairi, sentimente. Totul este personalizat.
Videograful isi face temele de acasa. Nu se bazeaza doar pe instinct sau pe "doamne-ajuta sa iasa bine".
Dupa captarea momentelor, urmeaza de obicei 2-3 saptamani in care se prelucreaza materialul video. Se intervine si se taie foarte putin, de obicei numai capetele, pentru ca videograful are grija sa capteze doar ce ii trebuie si cand ii trebuie.
Un videograf nu are material de umplutura. Un videograf nu va filma 4 ore si va folosi la montaj doar 2. Efectele adaugate vor fi pozitionate doar unde este strict necesar iar acestea vor veni sa rafineze si nu sa ingreuneze materialul, filmul evenimentului.
Rezultatul final al activitatii videografului nu este o filmare ci este un film.

La sfarsitul acestei lecturi sper ca ati inteles diferenta dintre:

- cameraman si videograf
- filmare de rutina si videografie
- amator si profesionist
- cantitate si calitate

In acest domeniu, ca in oricare altul, alegerea va apartine. Este de dorit ca inainte de a face o alegere sa vizitati mai multi videografi. Astfel veti sti ceea ce doriti.
Un lucru trebuie sa tineti cont, un videograf nu are un stil propriu batut in cuie, el se poate mula cu foarte mare usurinta dupa cerintele/nevoile clientului.

logo

I want  to top expectations.
I want to blow you away.
Quentin Tarantino.